mereka yang gorgeous

Friday, 1 February 2013

RUKUN NIKAH vS rukun nikah


"cuba tanya abang abang kita yang dah kawen, sebelum deme kawen, apa yang deme ada?? " 




video ni sambungan daripada tajuk 'Islam Itu Mudah'..saya akui, Islam amat mudah tetapi kita je yang memang suka sangat 'menyusahkan' diri...

dulu masa belajar kat sekolah agama kerajaan negeri, cikgu munakahat saya ajar rukun nikah cuma :

1. pengantin lelaki
2. pengantin perempuan
3. akad (ijab & kabul)
4. wali 
5. dua orang saksi

tapi sekarang, ye lah seiring dengan perkembangan zaman 'rukun nikah' pun ikut bertambah :


1. Pengantin lelaki
2. Pengantin perempuan
3. Saksi
4. Wali
5. Akad
6. Fotografi candid (pre-wedding, nikah, resepsi, cerai tak nak pulak berfotografi?)
7. Wang hantaran RM22,222.22
8. Make-up artist terkenal
9. Hantaran 5d Mark III
10. Hantaran iPad
11. Pakej Bulan madu
12. Lelaki dah ada kereta (lagi besar lagi bagus)
13. Majlis buat besar-besaran
14. Kek kahwin mahal
15. Kad jemputan dari Bandung
16. Penyanyi popular datang nyanyi
17. Baju 7 kali salin
18. Tema garden, lake, sungai, parit
19. baju family sedondon dari tok nenek sampai ke cucu angkat belah mak tiri sepupu rapat
20. makanan kalau boleh nak berjenis2 dari timur sampai lah ke barat



korang bayangkan, kalau korang nak kawen untuk zaman sekarang ni korang kena sediakan tambahan 15 item lagi dalam rukun nikah..dan bila lepas kawen pulak mula lah timbul macam macam masalah sebabnya ;


TENSION KENA BAYAR HUTANG



salam mahabbah..



2 comments:

  1. Replies
    1. tak payah nak puan sangatlah...
      belum ada title puan pun lagi...
      nak kena agaknya ea?? :P

      Delete